Back To School - How to make a good start?

by - 1/14/2018

Hello my lovely readers.

Pa, htjeli mi to svi ili ipak ne, zimski raspust je zapravo veoma kratak i škola se sve više bliži..Zapravo, možda je nekima već počela i u tom slučaju jako mi je žao što ovaj post nisam prije napisala.
Ovako.. Ja sam odličan učenik i uvijek sam bila ali iskreno, mrzim školu i mrzim kada trebam početi novo polugodište. Nekako, kada se sjetim da sve moram ponovo i da nemam nijednu ocjenu i da sam bukvalno svaki dan u opasnosti da me bilo šta prozove jer nemam ocjena, bude mi prosto mučno. Kada škola već uveliko počne i kada dobijem prve ocjene tada meni iskreno bude mnogo lakše jer sam se već nekako 'uhodala' i znam otprilike kada će me šta pitati a kada ne moram učiti baš ništa.

Htjela sam ipak da vam napišem post sa nekim savjetima koji meni pomognu i kojih se ja uvijek držim prije početka drugog polugodišta. Neću vam pisati stvari tipa, isplanirajte svoj outfit, pripremite hranu, kupite novi školski pribor i tako te stvari, nego ću vas jednostavno uputiti u to kako da dobro otpočnete ovo polugodište jer je zapravo dobar početak ključan..

Pa ovako.. Prva stvar.. Ja vam neću reći da svako malo na raspustu uzmete knjigu i da učite kako ne biste nešto zaboravili i kako bi vam bilo lakše jer je za mene to prosto smiješno. Na raspustu sam i ne želim da učim ma koliko mi dosadno bilo i ma koliko mi to pomoglo kada škola krene. Nemojte učiti neko vrijeme jer je veoma bitno da se dobro odmorite ali, ukoliko vam je dat neki zadatak koji trebate obaviti preko raspusta npr. da uradite nekoliko zadatak iz matematike ili da pročitate neku lektiru onda to prosto uradite što prije. Prvi dan kada vam bude dosadno i kada ne budete imali ništa zanimljivo za raditi uzmite i to obavite jer kao prvo nećete se lomiti tu posljednju nedjelju, dan prije škole da to završite i nećete potrošiti cijeli raspust misleći o tome kako morate nešto obaviti što vam se ne da. Možda vas ima koji uopšte ne bi o tome razmišljali ali to može onda dovesti do toga ta potpuno zaboravite za tu 'zadaću' što nije nimalo dobro ukoliko želite dobro početi to drugo polugodište.

Drugo..prosto se malo bolje organizujte.. Fino složite stvari koje koristite u školi i knjige koje su vam potrebne ostavite na jednoj strani a one koje vam nisu tako potrebne ostavite negdje drugo jer znate i sami kakav haos stvorite u toku školske godine i rijetko kad se posvetimo tome da to sve složimo. Ukoliko imate neke jako bitne papire s kojih učite onda i njih složite a one koji nisu potrebni a koristili ste ih u prvom polugodištu bacite ih jer vam neće više trebati aaali, dobro pazite da ne bacite nešto što bi vam ipak moglo opet pomoći u drugom polugodištu. Znači, organizovati dobro stvari i čuvati ih i znati šta je bitno a šta ne je jako, jako bitno.

I posljednja stvar koju ću vam reći je to da dobro sagledate koji su vaši prioriteti. Recimo imate nekih 13-14 predmeta i škola počinje za neka 3-4 dana..Nema šanse da sve to ponovite i pripremite u to vrijeme. Jedino kada biste baš po cijele dane spremali sve onda je možda moguće ali ko to želi haha. Dakle prioriteti.. Ako ste imali jako lošu ocjenu iz recimo historije prošlo polugodište onda vam je valjda prioritet da dobro pripremite historiju u sljedećem polugodištu i zato uzmite i učite historiju umjesto recimo geografije koja vam je lagana i koja vas nimalo ne brine ali vam je drag predmet. Te predmete koji su vam lagani i s kojim nemate mnogo problema možete pripremiti jako brzo i čak dan prije ali odaberite sebi neka 3 predmeta koja vam stvaraju probleme i neka vam oni budu prioritet da ih dobro pripremite u ta posljednja 3-4 dana raspusta jer kada riješite te probleme onda ne vidim šta bi to moglo poremetiti vaš dobar početak drugog polugodišta :)

_____________________________

Pa, kako se vi pripremate za drugo polugodište? :)

Thank you for reading! 

You May Also Like

3 comments

 1. Divni savjeti,ja se uvijek držim onog da se na početku odmah javljam da odgovaram dok imam manje ocjena a onda kasnije nemam problema sa tim.♥

  Bella Place.

  ReplyDelete
 2. Sjajni savjeti draga! Ja uvijek odgovaram gradivo na početku, jer ga ima manje i tada dobijem dobru ocjenu da posle ne bih imala briga! :D

  blog
  instagram

  ReplyDelete
 3. Odličan post! :) Jako lepo pišeš i želim ti puno uspeha nadalje.

  Inače, zapratila sam tvoj blog. Značilo bi mi da zapratiš i ti mene, radi podrške?! ;)

  http://chiccappuccino.blogspot.rs

  ReplyDelete